ЗВІТ про проведення «Тижня толерантності» у 2017-2018 н. р. практичним психологом ДНЗ

ЗВІТ
про проведення «Тижня толерантності» у 2017-2018 н. р.
 практичним психологом ДНЗ


У рамках відзначення Міжнародного Дня толерантності (16 листопада) та з метою формування в дітей загальнолюдських, моральних цінностей, задля пропаганди принципів терпимості та розвитку толерантних настанов усіх учасників навчально-виховного процесу з 13 по 17 листопада 2017 року було проведено «Тиждень толерантності».
Головною метою було:
-       познайомити дітей з поняттями «толерантність» та «толерантна людина»;
-       виховати дружні відносини між дітьми;
-       розвивати у дітей почуття емпатії, терпіння, доброти, поваги.
        Завдання проведення «Тижня толерантності»
1.  Виховати у дітей дружелюбність, вміння радіти успіхом інших;
2.  Розшитими кругозір дошкільника;
3.  Формування гармонійної особистості;
4.  Формувати толерантне ставлення до інших людей
Впродовж тижня робота була спрямована на розуміння необхідності реалізації принципів толерантності в суспільстві, потребу злагоди, повагу до інших людей, їхніх думок, дотримання своїх переконань і визнання такого ж права за іншими.  
План проведення тематичного тижня був насичений та різноманітний. Психологічний куточок був оформлений інформацією про поняття «толерантність», всі бажаючі могли прочитати вислови, які пов’язані з толерантністю, терпінням, проведено акції, години психолога, заняття з дітьми і з педагогами. Упродовж тижня Толерантності всі діти і педагогічний колектив приймали активну участь в різних заходах, які змінювали один одного.

13 листопадаи (понеділок)
– початок «Тижня толерантнсті». Для батьків та колективу ДНЗ був оформлений інформаційний стенд «16 листопада – міжнародний день толерантності». Для педагогів була проведена методика діагностики рівня комуніктивної толерантностві за В. В. Бойко. Мета діагностики: визначення рівня комунікативної толеранності педагогів.




14 листопада (вівторок) – зранку  лунали вірші, вислови про добро.  З дітьми молодших груп було проведене заняття-бесіду «Вчимося доброти у сонечка». Мета – виховати в дітей почуття дружелюбності, вміння оцінювати свої вчинки, проявляти доброту по відношенню до інших. Під час заняття було використано багато цікавих вправ але найбільше дітям сподобалася  музико-терапія, досліднецька вправа «Яке добро на  дотик?» та релаксаційна вправа «Сонячні зайчики». Діти за допомогою вихователя створили спільний коллаж «Долоньки доброти». Кожна група виділилася креативністю та яскравістю під час художньої творчості.





З дітьми дитячого садочку була проведена акція «Обійму безкоштовно», яка дуже сподобалася дітям, вони були активні та веселі, кожен хотів прийняти участі в акції.
15 листопада (середа) – в цей день відбулося динамічне заняття з дітьми ясельної групи «Віночок дружби». Діти слухали пісні про дружбу, добро. Водили хоровод.

Відповідно результатів діагностики на виявлення рівня комунікативної толерантності з педагогами було проведено заняття з елементами тренінгу «Виховання толерантності починається з педагога». Мета: ознайомити педагогів із поняттям «толе­рантність», «толерантна особистість», категоріями толерантності, показати багатоаспектність цього поняття, створити умови для мотивації толерант­ності в педагогів, гармонізувати взаємини в колективі.



16 листопада (четвер) – в День толерантності, основну увагу було приділено беспосередньо дітям. З дітьми середньої групи було проведено заняття-бесіду «Дружба – найдорожча цінність». Метою заняття було розширити і поглибити поняття дружби і товаришування; закріпити уявлення дітей про товариські взаємини, дружбу, взаємодопомогу і спонукати їх до товаришування; виховувати бажання бути справжнім товаришем. В кінці заняття діти створили коллаж «Дерево дружби», під час виконаня творчого завдання кожна група проявила креативність, неповторність.


Діти старшої групи відправиися в «Подрож по країні Толерантності» під час заняття. діти познайомилися із безліччу міст, а саме: місто Доброти, місто Мудреців, місто Посмішок та місто Чарівних слів. В ігровій формі дітей познайомили з поняттям «толерантність», розширили і закріпили уявлення дітей про толерантність, формували толерантність мислення і поведінки дітей через ігрову діяльність. Діти виготовили аплікацію на тему «Голуб миру»


17 листопада (п’ятниця) –  з самого ранку у дитячому садочку панувало добро. Батьки та вихователі приймали участь в акції «Поділись своїм настроєм». Всі учасники виховного процесу отримували послання з побажаннями та порадами, кожен хто отримав послання, дав зворотній зв’язок. Акція «Поділись своїм настроєм» сприяла налагодження стосунків батьків та вихователів.


Ось і закінчився «Тиждень толерантності», цей тиждень був цікавий, яскравий та насичений цікавими видами діяльності. Всі учасники навчального процесу взяли активну участі у проведенні занять, акцій. Як казав український  просвітитель-гуманіст, філософ, поет, педагог Грнгорій Сковорода «Толерантність - це гармонія в багатоманітності. Любов виникає з любові, коли хочу, щоб мене любили, я сам першим люблю»

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

ПЛАН проведення «Тиждень толерантності» в ДНЗ з 13.11.17 по 17.11.17 рр.

ПЛАН проведення «Тиждень психології» в ДНЗ