Підлітковий вік - особливості перебігу



Підлітковий вік - особливості перебігу

Істотні зміни відбуваються в інтелектуальній сфері підлітків.
Підлітковий вік


Підлітковий вік – гостроплинний перехід від дитинства до дорослості, в якому опукло переплітаються суперечливі тенденції.
Результат пошуку зображень за запитом "підліток" Підлітковий вік – період життя людини від дитинства до юності в традиційній класифікації (від 11-12 до 14-15 років). У цей найкоротший за астрономічним часом період підліток проходить великий шлях у своєму розвитку: через внутрішні конфлікти з самим собою та іншими, через зовнішні зриви і сходження він може знайти почуття особистості.



У підліковому віці відбувається бурхливий ріст, розвиток і перебудова організму дитини.
Нерівномірність фізичного розвитку, коли переважно відбувається ріст кісток тулуба і кінцівок в довжину, призводить до незграбності, незбалансованості, втрати гармонії в рухах. Усвідомлюючи це, підліток соромиться і намагається замаскувати свою нескладність, недостатню координацію рухів, приймаючи часом неприродні пози, намагаючись бравадою і навмисною грубістю відволікти увагу від своєї зовнішності.
Навіть легка іронія і глузування щодо його фігури, зовнішності або ходи викликають часто бурхливу реакцію, бо для підлітка надзвичайно болючою є думка, що він смішний і безглуздий в очах оточуючих.
Основною особливістю її в 10-15 років є наростаюча з кожним роком здатність до абстрактного мислення, зміна співвідношення між конкретно-образним та абстрактним мисленням на користь останнього. Важлива особливість цього віку - формування активного, самостійного, творчого мислення.
Значно збільшується обсяг пам'яті, причому не тільки за рахунок кращого запам'ятовування матеріалу, але і його логічного осмислення.  
Пам'ять підлітка, як і увага, поступово набуває характеру організованих, регульованих і керованих процесів.


Бурхливо розвиваються почуття підлітків.

Їх емоційні переживання набувають глибини та стійкості. Під впливом навколишнього середовища відбувається формування світогляду підлітків, їх моральних переконань і ідеалів. Складаються і розвиваються моральні почуття патріотизму, відповідальності та ін.

Результат пошуку зображень за запитом "підліток"Цей вік характеризується і складними естетичними почуттями, формуванням естетичного ставлення до навколишньої дійсності.


Для підлітків характерна полярність психіки, а саме:
1. Цілеспрямованість, наполегливість та імпульсивність;
2. Нестійкість може змінитися апатією, відсутністю прагнень та бажань що- небудь робити;
3. Підвищена самовпевненість, безапеляційність у судженнях швидко зміняється ранимістю та невпевненістю в собі;
4. Потреба в спілкуванні змінюється бажанням бути на самоті;
5. Невимушеність у поведінці порою поєднується із соромливістю;
6. Романтичний настрій часто межує із цинізмом, розважливістю;
7. Ніжність, привітливість бува на фоні дитячої жорстокості.
Поради щодо встановлення довіри між батьками (вчителями) і підлітком
1.                Уважно вислухайте підлітка. Прагніть до того, щоб підліток зрозумів, що він вам не байдужий і ви готові зрозуміти й прийняти його; не перебивайте, не виявляйте свого страху, ставтеся до нього серйозно, з повагою.
2.                Запропонуйте свою підтримку та допомогу. Спробуйте переконати його, що даний стан тимчасовий і швидко мине. Виявіть співчуття й покажіть, що ви поділяєте й розумієте його почуття.
3.                Поцікавтеся, що зараз найбільше турбує підлітка.
4.                Упевнено спілкуйтеся з підлітком. Саме це допоможе йому повірити в його сили.
5.                У спілкуванні з підлітком використовуйте слова, речення, які сприятимуть контакту: розумію, співчуваю, звичайно, хочу допомогти.
Пов’язане зображення6.                У розмові з підлітком дайте йому зрозуміти, що він потрібен іншим і унікальний, як особистість. Кожна людина, незалежно від віку, прагне дати позитивну оцінку своїй поведінці, переживає потребу в похвалі.
7.                 Недооцінка гірша, ніж переоцінка. Надихайте підлітка на високу самооцінку. Вмійте слухати, довіряти й викликати довіру в нього.
8.                       Звертайтеся по допомогу, консультацію до спеціаліста, якщо вас щось насторожило в поведінці підлітка. 

 

 




Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

ЗВІТ про проведення «Тижня толерантності» у 2017-2018 н. р. практичним психологом ДНЗ

ПЛАН проведення «Тиждень толерантності» в ДНЗ з 13.11.17 по 17.11.17 рр.

ПЛАН проведення «Тиждень психології» в ДНЗ